Europese dag van de privacy

Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy. Privacy, de AVG, wat was daar ook al weer mee? Oh ja, de nieuwe wetgeving over persoonsgegevens die vorig jaar mei van kracht is geworden! Wellicht een onderwerp dat ver weg gezakt is op uw to-do-lijst..

 

28 januari is gekozen als Europese Dag van de Privacy. Waarom 28 januari vraagt u zich af? Dat komt omdat op 28 januari 1981 (!) het Dataprotectieverdrag werd geopend voor ondertekening. Het doel van deze dag is om iedereen beter te informeren over de rechten betreffende het gebruik van persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Met de invoering van de nieuwe privcaywetgeving 8 maanden geleden, is een reminder over de AVG vandaag niet verkeerd.

 

De AVG houdt zich bezig met persoonsgegevens en u als werkgever verwerkt persoonsgegevens van uw personeel. Een van de plichten die voortvloeit uit de AVG is dat u uw personeel schriftelijk moet informeren over de verwerking van persoonsgegevens.

 

U moet uw personeel (eigenlijk al voor aanvang van het dienstverband!) onder andere duidelijk maken welke gegevens u verwerkt, met welk doel u die gegevens verwerkt, hoe lang u de gegevens bewaard, welke rechten uw werknemers hebben met betrekking tot de verwerking en wat zij kunnen doen bij vragen of klachten.

 

Deze informatie kunt u opnemen in een personeelshandboek. Maar voor nieuwe werknemers komt het personeelshandboek veel al te laat, werknemers moeten namelijk al voor aanvang dienstverband over de verwerking van persoonsgegevens geïnformeerd worden. Daarom is het raadzaam om voor nieuwe werknemers een aparte informatiebrief op te stellen.

 

Mocht u uw personeel nog niet hebben geïnformeerd over de AVG of heeft u vragen over de verplichtingen die de AVG u als werkgever oplegt? Neem contact met mij op, ik help u graag.

DeWaaljurist-AVG
DeWaaljurist-AVG