Blue Monday

Ik heb begrepen dat we vandaag met zijn allen heel erg treurig en neerslachtig moeten zijn want het is Blue Monday. Maar waarom zijn we dan juist vandaag zo weemoedig? Nou ga maar na, we hebben in de decembermaand veel te veel gegeten en gedronken, te veel geld uitgegeven, onze conditie is zo achteruit gegaan dat zelfs de trap een uitdaging is, onze goede voornemens voor 2019 zijn nu al mislukt, de dagen zijn kort en donker, we moeten nog de hele week werken en de zomervakantie is nog lang niet in zicht. Reden genoeg om een dagje de blues te hebben toch?

 

Maar wat nu als die sombere bui van een van uw werknemers niet komt door Blue Monday? Wat als die somberheid voortduurt? In dat geval is het belangrijk om extra op deze werknemer te letten en zo nodig het gesprek met deze werknemer aan te gaan, hoe moeilijk dat ook zal zijn. Depressies leiden namelijk vaak tot concentratie problemen waardoor meer fouten worden gemaakt maar ook tot regelmatig of zelfs langdurig ziekteverzuim, met als gevolg hoge kosten voor de werkgever.

 

Wees als werkgever alert bij gedragsveranderingen van werknemers of als een werknemer aangeeft dat bijvoorbeeld het werk te veel is, dat hij de laatste tijd slechts slaapt of niet goed in zijn vel zit. Neem dit als werkgever serieus. Wellicht kan deze werknemer eens met de bedrijfsarts in gesprek, het even wat rustiger aan doen, of tijdelijk andere werkzaamheden verrichten.

Meer weten over de zorgplicht van de werkgever in dergelijke situaties? Neem dan contact met mij op.

Blue Monday
Blue Monday