Thuiswerken, werkgevers let op, u bent verantwoordelijk!

Vandaag was ik aan het werk en zat ik met mijn laptop in de tuin. Wat heerlijk, thuiswerken! Of deze werkplek ook ergonomisch verantwoord is…..? Als zelfstandig ondernemer ben ik daar natuurlijk alleen zelf verantwoordelijk voor. Maar wat nu als uw werknemers thuis willen werken? Wie is er dan verantwoordelijk voor de thuiswerkplek?

Vaak staan werkgevers wel toe dat er thuis wordt gewerkt, mits het werk het toe laat uiteraard. Welke werkgever wil immers geen beter geconcentreerde werknemers, minder ziekte verzuim, en een grotere productiviteit? Vermeende voordelen van thuiswerken.

Veilige thuiswerkplek

Maar wist u dat u als werkgever verantwoordelijk bent voor de thuiswerkplek van uw werknemers? En dat u aansprakelijk gesteld kan worden als uw werknemer schade lijdt als gevolg van een ‘onveilige’ thuiswerkplek? Als werkgever bent u namelijk verplicht om de veiligheid en gezondheid van uw werknemers te beschermen. Dat betekent dat u redelijke maatregelen moet nemen om ervoor te zorgen dat een werknemer tijdens het uitoefenen van zijn werk geen schade lijdt. Deze verplichting rijkt verder dan de deuren van uw kantoor en geldt ook voor werknemers die thuiswerken.

Zorgplicht

Niet alleen bent u als werkgever verantwoordelijk voor de thuiswerkplek, ook heeft u een zorgplicht. U moet uw werknemers informeren over de arborisico’s en instructies geven hoe die risico’s zijn te beperken. In dat kader is het van belang van tevoren duidelijke afspraken te maken en vast te leggen.

Protocol thuiswerken

Maar hoe kunt u als werkgever dan die thuiswerkplek controleren? Op grond van de privacywetgeving hoeft een werknemer zijn werkgever niet zonder meer binnen te laten. Daarom is het raadzaam om de controle van de werkplek vast te leggen in een protocol omtrent thuiswerken.

Staat u thuiswerken toe, stel dan een protocol op. Hierin neemt u alle voorwaarden en regels op die gelden voor werknemers die wel eens thuis aan het werk zijn.

Hulp nodig bij het opstellen van een dergelijk protocol? Neem gerust contact met mij op, ik help u graag.

Thuiswerken! U bent verantwoordelijk De-waal-jurist-voor-het-mkb
Thuiswerken! U bent verantwoordelijk De-waal-jurist-voor-het-mkb