Vakantiedagen meenemen naar 2019?

Het jaar is bijna voorbij. De salarisbetaling voor december staat gepland en wellicht ook wel een bonus of 13emaand. Werknemers nemen vakantiedagen op. Het nieuwe jaar kan beginnen. Maar hoeveel vakantiedagen hebben uw werknemers nog? Zijn het er genoeg om deze periode vrij te zijn of hebben ze wellicht nog heel veel dagen over? Mogen werknemers deze dagen meenemen naar 2019, mogen de dagen uitbetaald worden of komen ze te vervallen? Hoe zit het ook al weer.

 

Als een werknemer niet al zijn opgebouwde vakantiedagen heeft opgenomen, mag hij deze dagen meenemen naar het volgende jaar. Regels van werkgevers die bepalen dat het meenemen van vakantiedagen is beperkt of zelfs verboden zijn niet geldig.

 

Maar hoe lang blijven die meegenomen dagen dan geldig? Indien het wettelijke vakantiedagen betreffen, vervallen die dagen in beginsel na juni van het nieuwe jaar en de bovenwettelijke vakantiedagen pas na vijf jaar.

 

En uitbetaling van deze dagen, is dat mogelijk? Voor zover het wettelijke vakantiedagen betreffen mogen deze niet uitbetaald worden. Gaat het om bovenwettelijke vakantiedagen dan is uitbetaling alleen toegestaan als het op verzoek van de werknemer plaatsvindt.

 

Wilt u meer weten over de regels omtrent vakantiedagen, neemt u dan contact met mij op.