Wintersport niet fijn voor werkgevers

Het is weer krokusvakantie en veel Nederlanders zitten lekker in de sneeuw. Voor mij is het helaas al weer 7 weken geleden dat ik op skies stond. Wintersport, een heerlijke vakantie. Maar tijdens wintersport worden ook veel blessures opgelopen, gemiddeld zo’n 90.000 per jaar heb ik me laten vertellen.

Met een flinke wintersportblessure kan het zo maar zijn dat een werknemer zijn werk (tijdelijk) niet kan verrichten. Het vervelende voor de werkgever is dat hij het salaris van deze werknemer voor minstens 70% moet doorbetalen. Het risico van een wintersport ligt dus (deels) bij de werkgever. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor wintersport maar ook voor andere ‘gevaarlijke’ of ‘blessuregevoelige’ sporten.

Mag een werkgever werknemers dan wellicht verbieden op wintersportvakantie te gaan of risicovolle sporten te beoefenen? Helaas mag dat niet. De (winter)sportactiviteiten van een werknemer zijn privétijd, daarop mag een werkgever geen gezag uitoefenen.

Pas als er bij de arbeidsongeschiktheid opzet van de werknemer aan te pas komt, is de werkgever niet gehouden het loon door te betalen. U kunt bedenken dat daar niet snel sprake van zal zijn.

Is de werknemer tijdens de (winter)sportactiviteiten arbeidsongeschikt geraakt door toedoen van een ander, dan kan de werkgever wellicht nog de schade verhalen op die andere partij.

Mocht u meer willen weten over de doorbetalingsverplichting bij arbeidsongeschiktheid, neemt u dan contact met mij op.

werknemer arbeidsongeschikt door wintersport werkgever is de dupe
werknemer arbeidsongeschikt door wintersport werkgever is de dupe